Guy Paulis (LDD) dient op de gemeenteraad van dinsdag een voorstel in om de belasting op bewegwijzering af te schaffen.

Guy Paulis: "Het gaat dus wel degelijk om de officieel aangebrachte wegwijzers (bijv. naar hotel De Zalm, De Swaen, bedrijven, enz.) , niét bordjes die zomaar in bermen geplant worden (bijv. bij opendeurdagen of dergelijke)."
 
 
Paulis: "Horecazaken en bedrijven moeten in heel Vlaanderen niet langer betalen voor de plaatsing van wegwijzers op gewestwegen. De Vlaamse regering besliste onlangs om de retributie voor de plaatsing van die gele of bruine borden af te schaffen. Wie een wegwijzer wilde plaatsen langs een gewestweg, moest daarvoor tot nog toe 70,50 euro per jaar betalen. Het ging zogenaamd om een vergoeding voor het ter beschikking stellen van gewestgrond en de wegwijzer erop... De kosten voor het plaatsen, het onderhoud en de vernieuwing van de bewegwijzering zullen in de toekomst door de overheid zelf gedragen worden."

Volgens Paulis is het volgens de bevoegde Vlaamse minister Crevits immers de taak van de overheid om ook wegwijzers te plaatsen voor instellingen van privaat nut. De nieuwe maatregel betekent trouwens niet dat er nu een wildgroei aan borden zal komen langs gewestwegen. Elke aanvraag zal nog steeds beoordeeld moeten worden door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), het is wel degelijk de bedoeling om enkel aanvragen met een voldoende grote meerwaarde uit te voeren.
 

Paulis stelt voor dat ook het Herentalse schepencollege n.a.v. deze regeringsbeslissing de situatie bekijkt: "Het stadsbestuur heft een retributie voor de plaatsing van een wegwijzer van 150 euro, en heft bijkomend een jaarlijkse belasting op het onderhoud van de wegwijzer van 25 euro. Vraag is of deze Herentalse retributie en belasting niet beter afgeschaft kan worden... Er schuilt overigens een hele papierwinkel achter (zodat de netto-opbrengst voor de stad vermoedelijk bescheiden of zelfs negatief is). En mijns inziens is dit soort retributie en belasting sowieso onder de noemer 'pestbelasting' te klasseren."
 
Een rechtbank stelde vorig jaar nog een klager tegen een gelijkaardige Herentalse gemeentebelasting (op bank- en financieringsinstellingen) in het gelijk; een uitspraak waarin de stad berustte...Paulis: "Best dat de stad nu het voorbeeld van de Vlaamse regering volgt, en nog voor er een klacht of zo komt, ook in Herentals die retributie en belasting op wegwijzers simpelweg afschaft. Trouwens kan de stad moeilijk aanvoeren dat ze bezorgd is voor een wildgroei aan wegwijzers. Op dat vlak zijn de verkeersborden en vooral allerlei andere borden die de stad zélf op alle mogelijke en onmogelijke plaatsen ophangt, in de overgrote meerderheid. En net zoals AWV kan ook de stad zo nodig blijvend oordelen over de meerwaarde van de wegwijzers, alleen blijft de pestbelasting dan achterwege!"